عوامل تاثیر گذار در طراحی سالن آمفی تئاتر چیست؟
در طراحی سالن آمفی تئاتر به ویژگی فرهنگی، دسترسی مناسب، توجه به محیط زیست و موارد متعدد دیگر توجه میشود. در طراحی داخلی و دکوراسیون سالن آمفی تئاتر نیز به نوع کاربری سالن همایش، ابعاد و ظرفیت سالن، تقاضای سفارش دهنده، ویژگیهای فرهنگی، تجهیزات و محل قرارگیری آنها، تعداد و نوع صندلی آمفی تئاتر، سبک طراحی سازه اصلی، ایجاد محیطی مطلوب و عایق از نظر صدا و دما و نورپردازی توجه میشود. سالن آمفی تئاتر زیرساختهای مختلفی در بخش سالن اصلی یا خانه و صحنه یا سن دارد.
دیوارپوشها و کفپوشها در بسیاری از بخشها بر روی زیرسازیهای تأسیسات و تجهیزات فنی قرار گرفته و توجه به سلامت و حفظ کارآیی حداکثری این تجهیزات در دکوراسیون داخلی سالن همایش اهمیت دارد. در کنار تجهیزات نور و صدا توجه به مخاطبان و برقراری مسیرهای مناسب برای عبور آنها نیز از نکات مهم دیگر است. در دکوراسیون سالن همایش رنگ به خصوص رنگ صندلیها و موکت و استفاده مناسب از دیوارهای بلند نیز در مرکز توجه طراح قرار میگیرد.
رنگ در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر
از رنگهای مختلف، آبی، قرمز، رنگ چوب و سفید و مشکی به وفور در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر استفاده میشود، انتخاب رنگ در طراحی داخلی سلیقهای است ولی دلایلی برای انتخاب رنگهای ساده و یکدست در سالن آمفی تئاتر وجود دارد. برای پرهیز از حواسپرتی تماشاچیان و سخنرانها از یک رنگ خنثی با طراحی داخلی تک رنگ در سالنهای آمفی تئاتر استفاده میشود.
راهنماها در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر
در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر باید حتما به مسیر عبور حضار توجه کرد. تابلوهای نمایش ورودی و خروجی و بخشهای مختلف سالن، طراحی مسیرهایی با عرض مناسب برای عبور و مرور حاضران و ایجاد فاصله استاندارد بین ردیفها و صندلیها از جمله این موارد است. نصب تابلوهای شبرنگ برای نمایش در خروجی سالن در مواقع بحرانی که برق قطع میشود نیز اهمیت دارد. طراحی چراغهای کوچکی که مسیر را نشان میدهد نیز ایده مناسبی برای راهنمایی مخاطبان است به خصوص در طول مراسم و زمانی که برقها خاموش است. استفاده از نور برای راهنمایی شیوه متداولی است و بسیاری از چراغهای رنگی برای نمایش باز بودن یا بسته بودن در اصلی سالن نیز بهره میبرند.
نوع جنس و رنگ صندلیها
راحتی تماشاگران حضار یکی از عواملی است که در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر باید به آن توجه کرد. جنس سخت صندلیها این راحتی را با مشکل روبرو میکند هر چه میزان سختی صندلی و مقدار MDF به کار رفته در آن کمتر باشد این راحتی بیشتر تأمین میگردد. رویه صندلی از نوع سینمایی و با پشتی مناسب با ارگونومی بدن و از نوع ABS نیز به راحتی تماشاگران در حالت نشسته بر روی صندلی میافزاید.
کفپوش و دیوارپوشها
یکی از مهمترین بخشهایی که در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر میتوان به آن توجه کرد دیوارها و کفپوش است. سادگی در کل طراحی یک سالن اهمیت ویژه دارد چراکه طراحی شلوغ موجب برهم زدن تمرکز میشود، اما در انواع طراحی ساده نیز ایدههای بسیاری قابل اجرا است. بسیاری از طراحان از سبکهای طراحی مینیمال و مدرن برای طراحی سالن آمفی تئاتر بهره میگیرند. ایجاد شیار و بافت غیر همسطح در دیوار و سقف یکی از این ایدهها است که در عین سادگی و تک رنگ بودن زیبایی خیرهکنندهای نیز به فضا میبخشد.
برای کفپوشها نیز توجه به آکوستیک بودن اهمیت دارد و از همین رو اغلب از پوشش موکت بر روی کف استفاده میشود تا یک لایه عایق حرارتی وجود داشته باشد. طراحان رنگ این موکت را هماهنگ با دیوار و صندلیها انتخاب کرده و سعی میکنند بافت موکت هماهنگ با روح کلی دکوراسیون باشد. موکتهایی با بافت راه راه در دکوراسیون داخل آمفی تئاتر با رنگ چوب طبیعی از جمله این موارد است که علاوه بر کاربرد به زیبایی نیز در آن توجه شده است.
تجهیزات نور و صدا
طراحی سالن همایش باید آکوستیک باشد و به پخش مناسب نور و صدا در همه قسمتهای سالن و اگر طبقات دیگری وجود دارد در همه طبقات توجه شود. توجه به محل قرارگیری بلندگوها و پخش یکنواخت و مناسب صدا در همه قسمتهای سالن از اصول دکوراسیون سالن آمفی تئاتر است طراحی اتاق فرمان در بخش مناسب که به کل سالن اصلی اشراف داشته باشد نیز بخش مهم دیگر است. نورپردازی نیز در دکوراسیون داخلی تفاوتهای چشمگیری ایجاد میکند. سالنهای آمفی تئاتر که نور در آن کاربردهای گوناگون دارد با طراحی زیبا میتواند فضایی منحصربهفرد نیز داشته باشد. توجه طراحان داخلی به محل و میزان پخش نور و همچنین رنگ آن بر زیبایی فضا میافزاید.
مکان نمایی نمایشگرها
در هر سالن آمفی تئاتر بزرگ نیاز به نصب نمایشگرهایی است تا تماشاگران سخنران را در ابعاد بزرگتر و واضح تماشا کنند. مکانیابی مناسب برای این نمایشگرها وظیفه طراحی است که تسلط کامل بر فضا دارد. در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر لازم است مکانی مناسب برای نمایشگر یا نمایشگرها انتخاب شود که به راحتی قابل مشاهده بوده و زیبایی و نظم و هماهنگی اجزا سازنده محیط را بر هم نزند و نمایشگر بزرگ جزئی جدا از فضای کلی محیط نباشد در طراحی ترکیب و جذب شود.
زاویه قرارگیری صندلیها و صحنه
یکی دیگر از موارد مهم در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر نحوه چیدمان صحنه و صندلیها است به طوری که هر یک از تماشاگرها در هر قسمت از سالن بتواند به راحتی سن و سخنران را ببیند. زاویهای که برای صندلیها در نظر گرفته میشود، شیبی که در کف سالن طراحی میشود و ارتفاع صحنه همگی میتوانند به این اشراف و دید همگانی کمک کنند. طراحان تلاش میکنند که علاوه بر تسلط همه افراد بر صحنه موقعیتی برای سخنران و بخش سن نیز در نظر بگیرند که او نیز تسلط کافی بر کل سالن داشته باشد.
طراحی فضاهای جانبی در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر
یک سالن آمفی تئاتر بخشهای مختلفی دارد سالن انتظار، ورودی، راهروهای سالن، اتاق کنترل، سرویسهای بهداشتی، صحنه، اتاق استراحت و در برخی مواقع کافی شاپ و…. هماهنگی در طراحی داخلی همه این فضاها و ایجاد تنوع بصری هماهنگ از جمله موارد دیگری است که در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر به آن توجه میشود. نمیتوان تنها از یک رنگ در همه این فضاها استفاده کرد و در عین حال دکوراسیون بخشهای یک سالن آمفی تئاتر باید نشان دهنده یک طراحی واحد باشد. هنر و نبوغ طراحان داخلی این هماهنگی و تنوع توامان را به وجود میآورد.
توجه به افراد با نیازهای ویژه
توجه به نیازهای ویژه افراد یکی از مواردی است که در طراحی داخلی به آن توجه میشود. نباید مکان قرارگیری صندلی چرخدار فردی که توان راه رفتن و نشستن بر روی صندلیهای آمفی تئاتر را ندارد فراموش شود و در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر مکان قرارگیری صندلی چرخدار طراحی شده و امکان عبور و مرور این افراد در نظر گرفته میشود. همچنین باید توجه داشت که مسیر دسترسی برای افراد با نیازهای ویژه در محلهایی با ارتفاع مانند صحنه به صورت شیبدار طراحی شود.
سیستمهای امنیتی و اطفاء حریق
دکوراسیون سالن آمفی تئاتر به هماهنگی، زیبایی و مکانیابی تجهیزات مناسب میپردازد. سیستمهای اطفا حریق و سیستم امنیتی نیز نیاز به مکانیابی مناسب و طراحی فضای کافی در محیط دارد. کپسولهای اطفا حریق با توجه به ابعاد و ظرفیت سالن در مکانهای مناسب نصب شده و در عین حال که به راحتی قابل دسترس و قابل مشاهده است نباید زیبایی دکوراسیون آمفی تئاتر را تحت تأثیر قرار دهد.
دستگاههای اطفا حریق سقفی نیز باید به شکلی طراحی گردد که با تجهیزات نورپردازی تداخلی ایجاد نکند. همه نکات ایمنی و امنیتی در دکوراسیون سالن آمفی تئاتر اهمیت دارد زیرا تعداد بالایی از افراد در یک سالن تجمع کرده و هر واقعهای میتواند صدمات جبرانناپذیری ایجاد کند و توجه طراح به هر نوع تدبیر پیشگیرانه بر اساس استانداردها ضروری است.
منبع: سریر آسیا
برای طراحی خیلی کمکم کرد این مطلب
ممنون مطالب درمورد طراحی بسیار اموزنده بود