نکات مهم در طراحی سالن همایش کدامند؟

برای ساخت یک سالن کنفرانس و طراحی سالن همایش به شیوه‌ای کاربردی، اصولی و زیبا باید به نکاتی توجه کرد از جمله نحوه طراحی سالن، نحوه تجهیز سالن همایش، امکانات و قابلیت‌های مورد نیاز شرکت سفارش‌دهنده، توجه به تجهیزات نور و صدا، استفاده از رنگ مناسب برای صندلی‌ها و پرده نمایش، چیدمان کاربردی صندلی‌ها، امکانات رفاهی جانبی و آکوستیک بودن سالن همایش.

سالن‌های همایش در ساختمان‌های اداری شرکت‌های خصوصی یا سازمان‌های دولتی برای برگزاری همایش ساخته می‌شوند. این فضاها مکانی برای برگزاری سمینار و کنفرانس هستند. مراسم‌های مختلفی از جمله مهمانی، جشن‌های مختلف و برنامه‌های علمی و همایش‌های بین‌المللی در این سالن‌ها که به آمفی‌تئاتر نیز شهرت دارند برگزار می‌شود.

تجهیز سالن همایش

 در ادامه به این نکات مهم در طراحی سالن همایش می‌پردازیم.

در نظر گرفتن فضاهای ضروری

در طراحی سالن همایش لازم است بخش‌های مختلف در نظر گرفتن فضای کافی برای همه قسمت‌های سالن همایش مورد توجه باشد و فقط به قسمت اصلی سالن توجه نشود. اتاق فرمان یا کنترل، سالن انتظار، اتاق گریم، بخش پذیرش، سرویس بهداشتی و اتاق استراحت بخش‌های مختلف یک سالن همایش است. در طراحی سالن همایش باید فضای مناسبی به هر بخش اختصاص داده شود و ویژگی‌های خاص هر بخش در نظر گرفته شود برای مثال اتاق گریم که برای گریم و تعویض لباس مورد استفاده قرار می‌گیرد فضایی خصوصی برای اجراکنندگان و برگزارکنندگان است و بازیگران و خوانندگان از آن پیش از اجرای کنسرت یا تئاتر استفاده می‌کنند و لازم است فضای کافی و خصوصی برای این کار در آن وجود داشته باشد.

اتاق فرمان نیز در موقعیتی قرار می‌گیرد که تسلط کافی به سالن اصلی نمایش را داشته باشد و برگزارکنندگان بتوانند با استفاده از تجهیزات نور و صدا برنامه را کنترل کنند.

ورودی و خروجی در طراحی سالن نمایش

طراحی ورودی و خروجی سالن همایش و راهروهای منتهی به آن نیز یکی دیگر از موارد مهم در زمینه طراحی سالن همایش است. اگر این طراحی مطابق با استاندارها باشد از بروز اتفاقات ناگوار و آسیب‌دیدگی افراد جلوگیری می‌شود. همچنین ورودی و خروجی استاندارد راحتی بیشتری برای مخاطبان فراهم می‌کند. به طور معمول اگر راهروها حدود ۱۴۰ سانتی‌متر عرض داشته باشند رفت‌وآمد در بین آن‌ها به راحتی رخ می‌دهد.

یکی دیگر از عوامل مهم در طراحی ورودی و خروجی سالن همایش علامت‌گذاری و نصب تابلوی مناسب است، بهتر است از رنگ‌های شبرنگ نیز برای نشان دادن مسیر خروج و مسیر اضطراری استفاده شود که در صورت بروز هر حادثه و قطع برق حاضران در سالن راه خروج را پیدا کنند. نکته دیگری درباره ورودی و خروجی طراحی متفاوت درها است. در ورود به سالن نیاز به طراحی ویژه دارد ولی در خروجی از بیرون سالن مشخص نیست و نیازی به طراحی خاصی که توجه را جلب کند ندارد. همچنین اگر سالن همایش بزرگ است لازم است برای جلوگیری از تجمع‌ها چندین ورودی و خروجی طراحی شود.

توجه به ویژگی‌های فرهنگی در طراحی سالن همایش

طراحی فراتر از چهارچوب بنا است و در آن به ویژگی‌های قومی، ملی و فرهنگی هر جامعه‌ای نیز توجه می‌شود. بهتر است با توجه به تاریخ هر سرزمین، ویژگی‌های فرهنگی و موقعیت جغرافیایی آن طراحی سالن همایش نیز انجام شود. الهام گرفتن از تاریخ غنی ایران و ویژگی‌های بومی معماری ایرانی و اسلامی برای طراحی بناهای سالن همایش و طراحی داخلی آن یکی از مواردی است که به فضا روح و هویت می‌بخشد.

ابعاد سالن همایش

برخی از سالن‌های همایش کوچک و برای برگزاری همایش‌های داخلی و برخی بسیار بزرگ و برای برگزاری مراسم بین‌المللی است. با توجه به ظرفیت هر سالن و نوع کاربردی آن ابعاد یک سالن همایش تعیین می‌شود. ابعاد و ظرفیت یک سالن همایش در تعیین شکل نهایی آن نیز تأثیر دارد. در طراحی سالن همایش کوچک با کاربردی داخلی اگر ظرفیت کمتر از ۱۰۰ نفر باشد نیازی به شیب‌دار ساختن سالن همایش نیست همچنین نیازی نیست ورودی‌ها و خروجی‌های متعددی برای سالن در نظر گرفته شود.

تجهیز سالن همایش

در طراحی سالن همایش به موارد دیگری از جمله ویژگی‌های مخاطبین نیز توجه می‌شود. برای مثال ابعاد سالن همایشی که مختص استفاده سالمندان است به دلیل ضرورت توجه به نیازهای ویژه این گروه سنی بزرگ‌تر است زیرا لازم است سطح شیب‌داری علاوه بر پله‌ها نیز برای عبور و مرور در نظر گرفته شود؛ بنابراین با توجه به مخاطبان، کاربردی و ظرفیت سالن همایش ابعاد آن نیز تعیین می‌شود.

نحوه چیدمان صندلی

انواع مختلفی از شیوه‌های چیدمان صندلی آمفی تئاتر در طراحی سالن همایش وجود دارد. مهم‌ترین بخش هر سالن همایش بخش اصلی و سالن است که در آن صندلی‌ها قرار دارد بنابراین نحوه چیدمان صندلی نکته بسیار مهمی است و ظاهر اصلی سالن همایش را تشکیل می‌دهد. با توجه به نوع صندلی‌ها و فاصله‌ای که بین آن‌ها در نظر گرفته می‌شود نحوه چیدمان مشخص می‌گردد. دو نوع فاصله بین صندلی‌ها وجود دارد فاصله عرضی بین دو صندلی که در کنار هم چیده شده‌اند و فاصله بین ردیف‌ها.

فاصله بین ردیف‌ها از ابتدا تا انتهای سالن یکسان است و در صورتی که به این نکته توجه نشود زیبایی کل سالن و راحتی استفاده از برخی ردیف‌ها نیز از بین می‌رود. در چیدمان صندلی قاره‌ای فاصله بین ردیف‌ها یکسان است ولی فاصله عرضی بین صندلی‌ها به صورت جزیره‌ای ایجاد می‌شود که از هدررفت فضا جلوگیری شود. ویژگی منجر به فرد چیدمان قاره‌ای صندلی استفاده مناسب از فضا است به طوری که هر فرد ۲/۳ مترمربع فضا را به خود اختصاص می‌دهد به همین دلیل این نوع چیدمان بیشتر در طراحی سالن همایش مورد استفاده طراحان قرار می‌گیرد.

سیستم‌های صوتی و نور در طراحی سالن نمایش

سالن همایش برای برگزاری مراسم مورد استفاده قرار می‌گیرد بنابراین تجهیزات نور و صدا برای اجرای یک برنامه مناسب از جمله آمپلی‌فایرهای صدا، میکروفون، پروژکتورها، بلندگوهای دیواری و دوربین‌های گردان اهمیت فراوان دارند. نحوه و زاویه نصب بلندگوهای دیواری و سقفی برای پخش مناسب صدا به صورت یکنواخت به تمام سالن نیز از دیگر نکات مهمی است که باید در طراحی سالن همایش به آن توجه شود.

بخشی از امکانات ویژه صدا و تصویر به برگزاری بهتر همایش‌ها کمک می‌کنند مانند برقراری ارتباط با سخنران به صورت ویدئو کنفرانس، تجهیزات مناسب برای پخش تصویر مجری و سن در نمایشگرها، سیستم صوتی استاندارد و سیستم wifi پر سرعت.

تجهیز سالن همایش

عایق بودن و آکوستیک بودن سالن نمایش

سکوت یکی از ویژگی‌های مهم برای سالن همایش است. جلوگیری از ورود صداهای مزاحم خارجی به داخل سالن همایش به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. استفاده از کف‌پوش و دیوارپوش‌های آکوستیک برای ایجاد محیطی ساکت روشی متداول در طراحی سالن همایش است. در دیوار و کف‌پوش‌های آکوستیک از ماده‌ای به نام پشم‌شیشه یا پشم سنگ استفاده می‌شود. خطرات ناشی از استفاده از پشم‌شیشه برای سلامت انسان استفاده از پشم سنگ را رواج داده است. پشم سنگ در ضخامت مناسب بیش از ۲ سانتی‌متر بین دیوارها یا کف‌پوش قرار گرفته و با لایه‌ای محافظت می‌شود.

برخلاف پشم‌شیشه که ماده‌ای سرطان‌زا است و برای سازندگان خطراتی را به همراه دارد استفاده از پشم سنگ مشکلات سلامتی ایجاد نمی‌کند. یک لایه پشم سنگ در بین دیوارپوش‌ها یا کف‌پوش‌ها مانع و عایقی برای عبور صدا است و سکوت سالن همایش را تضمین می‌کند. علاوه بر دیوارها و کفپوش‌ها لازم است جنس صندلی‌ها نیز عایق صدا بوده و برای ایجاد سکوتی مناسب از موکت در کف سالن همایش نیز استفاده شود. شکل سالن همایش نیز در ایجاد صدای مناسب داخل سالن مؤثر است استفاده از معماری گنبدی با سقف بلند یکی از شیوه‌های رایج دیگر برای ایجاد صدای مناسب در سالن همایش است.

3 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

تمامی حقوق این سایت متعلق به گروه صنعتی اورنگ گستر سریر آسیا می باشد.