تاثیر نور‌پردازی در تجهیز سالن آمفی‌تئاتر

تاثیر نورپردازی در سالن آمفی تئاتر امری غیرقابل انکار است؛ در‌واقع افزایش تمرکز و بازدهی در گرو نورپردازی مناسب در چنین سالن‌هایی هستند. اما برخلاف تصور اکثر ما، نورپردازی فرایند ساده‌ای نیست و نیاز‌به تخصص و آشنایی با اصول مختلف دارد.

در نورپردازی در سالن‌های آمفی‌تئاتر، باید به شدت نور، موقعیت قرارگیری وسایل و زاویه تابش نور توجه داشت. علاوه‌بر این، جهت تجهیز سالن آمفی‌تئاتر به ابزارهای نورانی باید نیازهای اولیه در‌نظر گرفته‌شود؛ برخی از سالن‌های آمفی‌تئاتر به تجهیزات نوری پیشرفته‌تر نیاز دارند، در حالی که در برخی دیگر از سالن‌ها نیازی به چنین تجهیزاتی نیست.

بنابراین چنانچه در رابطه با تاثیر نورپردازی در سالن آمفی‌تئاتر کنجکاو هستید، با ما همراه باشید تا اطلاعت مهم و کاربردی را در اختیار شما قرار دهیم.

نور پرداری در سالن آمفی تئاتر

نور در تجهیز سالن آمفی‌تئاتر

هنگام برنامه‌ریزی جهت روشنایی سالن آمفی‌تئاتر ۳ پارامتر مهم باید در‌نظر گرفته شود که در ادامه به توضیح در رابطه با آن‌ها خواهیم‌پرداخت:

شدت نور

اساسی‌ترین عامل در اثربخشی نورپردازی را باید شدت نور دانست. نور کم خستگی چشم را به‌دنبال دارد؛ در حالی که نور شدید نیز خیره‌کننده است. بنابراین هنگام نصب لامپ‌ها، پروژکتورها و نورافکن‌ها باید به شدت آن‌ها توجه داشت.

در ضمن زاویه قرارگیری تجهیزات روشنایی باید به‌گونه‌ای باشد که علاوه‌بر تامین نور مورد‌نیاز سالن‌ها، کمترین خیره‌کنندگی را ایجاد کند. لامپ‌هایی LED از جمله تجهیزاتی هستند که با حداقل خیره‌کنندگی، شدت نور مورد‌نیاز سالن‌های مختلف را تامین می‌کنند.

توزیع نور

توزیع نور یا سطح لوکس (lx)، میزان نوری است که بر سطح مشخصی تابانده می‌شود؛ در‌واقع سطح لوکس، چگونگی توزیع شدت نور در یک سطح را نشان می‌دهد. این واحد نوری، در اندازه‌گیری میزان روشنایی فضاهای مختلف، نقش مهمی ایفا می‌کند.

بنابراین واحد لوکس، در رابطه با اینکه فضای مورد‌نظر تا چه حد روشن است، اطلاعات مهمی را با شما به اشتراک می گذارد.

 دمای رنگ یا درجه حرارت رنگ

از دیگر عوامل موثر در تعیین روشنایی و نورپردازی در سالن آمفی تئاتر ، دمای رنگ است. جهت توضیح بیشتر در رابطه با این پارامتر باید بگوییم که دمای رنگ، تن نور را مشخص می‌کند که به طور معمول در سه دسته زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • تن گرم
  • خنثی
  • تن سرد

انتخاب دمای رنگ به موقعیت‌مکانی سالن نیز بستگی دارد و آب‌و‌هوای غالب منطقه بر آن تاثیرگذار است. به‌طور کلی توصیه می‌شود که فضاهای پر جنب‌و‌جوش، از تن گرم‌تر و در فضاهای رسمی، از تن خنثی یا سرد استفاده شود.

توجه‌به این نکته ساده و در عین حال مهم، میزان بازدهی و بهره‌وری حضار را بهبود می‌بخشد و مانع از کسل‌شدن آن‌ها خواهد‌شد.

چه عواملی در طراحی نورپردازی سالن آمفی‌تئاتر تاثیرگذار هستند؟

همانطور که پیش‌تر بدان اشاره شد، عوامل مختلفی در نور سالن آمفی‌تئاتر تاثیرگذار هستند. توجه‌به این عوامل، سبب می‌شود که نورپردازی سالن برای حضار نه تنها خسته‌کننده نباشد، بلکه انرژی مضاعفی به آن‌ها ببخشد؛ اما این کار چگونه امکان‌پذیر است؟

بزرگی سالن آمفی‌تئاتر

سالن آمفی‌تئاتر مورد‌نظر، میزبان چه تعداد افراد است؟ آیا این سالن بزرگ است یا کوچک؟ بزرگی یک سالن آمفی‌تئاتر نقش غیر‌قابل انکاری در طراحی و اجرای نورپردازی در سالن دارد. میزان تجهیزات روشنایی مورد‌نیاز نیز بر‌اساس فاکتور بزرگی تعیین می‌شود.

صرفه‌جویی در انرژی

صرفه‌جویی در مصرف انرژی، اگرچه در ابتدا ممکن است که بی‌اهمیت به‌نظر برسد اما با گذشت زمان، هزینه مربوط به مصرف انرژی به مشکل بزرگی در اداره سالن آمفی‌تئاتر تبدیل خواهد‌شد. بنابراین جهت جلوگیری از ایجاد هزینه‌های سرسام‌آور چه باید کرد؟

پیش از طراحی نور در سالن آمفی‌تئاتر باید میزان مصرف انرژی را در‌نظر گرفت و از ابزار و لامپ‌هایی استفاده کرد که علاوه‌بر بازدهی بالا، کمترین مصرف انرژی را داشته‌باشند. به‌طور مثال، به‌کارگیری لامپ‌های LED، جهت تامین نور در سالن آمفی‌تئاتر، راهکار مناسبی است؛ چرا که در کنار تامین نور، مصرف برق کمی دارند.

کنترل روشنایی

نورپردازی در سالن آمفی تئاتر باید به‌وسیله ابزارهای مختلفی کنترل شود. به‌کارگیری یک سوئیچ کلی جهت روشن و خاموش کردن روشنایی بخشی از سالن آمفی‌تئاتر، در مدیریت روشنایی موثر است. معمولاً کنترل روشنایی بخش‌های مختلف یک سالن آمفی‌تئاتر به‌کمک اتاق فرمان این سالن، تنظیم می‌شود.

از آنجا که نورپردازی در دو گروه عمومی و تخصصی قرار می‌گیرد، کنترل آن به کمک تکنسین‌های حرفه‌ای بسیار کارآمد است و نگرانی را در رابطه با مدیریت روشنایی سالن باقی نمی‌گذارد.

نورپردازی سالن آمفی تئاتر

تاثیر نور در تجهیز سالن آمفی‌تئاتر

چنانچه روشنایی یا میزان نور سالن آمفی‌تئاتر کم باشد، منجر‌به خواب‌آلودگی افراد خواهد‌شد؛ از طرفی چنانچه میزان روشنایی این سالن‌ها بیش‌از حد در‌نظر گرفته شده‌باشد، منجر‌به حواس‌پرتی و بی‌قراری حضار می‌شود. پس چه نوع روشنایی برای سالن آمفی‌تئاتر مناسب خواهد‌بود؟

پیش از اقدام برای طراحی نورپردازی در سالن آمفی‌تئاتر، بهتر است که خود را جای حضار بگذارید و بدین ترتیب بهترین روشنایی را برای راحتی و آسایش آن‌ها در‌نظر بگیرید.

  • برای سالن‌های آمفی‌تئاتری که در آن‌ها سخنرانی یا آموزش صورت می‌گیرد، بهتر است که نور کمی برای محلی که حضار در آن قرار گرفته‌اند، در‌نظر گرفته شود؛ چرا‌که ممکن است افراد تمایل داشته‌باشند، مطلبی را یادداشت کنند.
  • برای سالن‌های آمفی‌تئاتری که در آن‌ها اجرای موسیقی، تئاتر یا فیلم صورت می‌گیرد، بهتر است که نور در محل قرارگیری حضار کم باشد و بدین ترتیب توجه افراد متمرکز بر سن باشد.

تجهیزات مورد‌استفاده در نورپردازی سالن آمفی‌تئاتر

نورپردازی در سالن آمفی تئاتر به وسیله ابزارها و دستگاه‌های مختلفی تامین می‌شود. در ادامه قصد داریم که برخی از کاربردی‌ترین این ابزارها را معرفی کنیم و مزایا و معایب آنها را برشماریم:

نورافکن‌ها

این چراغ‌ها، در جلوه‌دادن به قسمت‌های خاص و تامین نورپردازی در سالن آمفی تئاتر ، موثر هستند؛ نورافکن‌ها با شدت نور بالا جهت جلب توجه افراد ایده‌آل خواهند‌بود.

مزایا و معایب

  • قابل تنظیم در هر زاویه و جابجایی هستند و به‌خوبی با هر مکانی هماهنگ می‌شوند.
  • هزینه معقول و به‌صرفه
  • ایجاد فضایی صمیمی و آرامش‌بخش
  • خیره‌کنندگی در اثر استفاده نامناسب

هالوژن‌ها

هالوژن‌ها، لامپ‌های روشنایی هستند که به‌صورت توکار در سقف، راه‌رو و بخش‌های دیگر سالن مورد‌استفاده قرار می‌گیرند.

مزایا و معایب

  • مناسب جهت روشنایی مناطق خاص
  • مناسب جهت نورپردازی زیبا
  • مناسب جهت تعریف فضایی به‌خصوص
  • روشنایی کم و شدت نور پایین نیز از معایب هالوژن‌ها هستند.

چراغ‌های روشنایی قابل‌تنظیم

این چراغ‌ها جهت روشنایی کنترل‌شده در چند موقعیت مناسب استفاده می‌شوند و با ایجاد نور طبیعی، چشم‌ها را خسته نمی‌کنند. بیشترین کاربرد این چراغ‌ها را می‌توان در سن و جهت نورپردازی در سالن آمفی‌تئاتر دانست.

مزایا و معایب

  • ایده‌آل جهت روشنایی قسمت‌هایی خاص با تمرکز نور بالا
  • کمک به بزرگ‌تر نشان‌دادن بخش‌هایی با فضای کم
  • امکان تنظیم آن در جهات مختلف

این چراغ‌ها اغلب گران‌قیمت هستند و جهت نصب آن‌ها به فردی متخصص یا آموزش‌دیده نیاز است.

نور در سالن آمفی تئاتر

چراغ‌های سقفی یا نور مستقیم / غیرمستقیم

این نوع چراغ‌ها به‌صورت آویز از سقف به‌حالت معلق درآمده‌اند که جهت نورپردازی زوایای مختلف مورد‌استفاده قرار می‌گیرند. این چراغ‌های سقفی به ایجاد فضایی با تن طبیعی کمک می‌کنند و جهت استفاده در سالن‌های آمفی‌تئاتر ایده‌آل خواهند‌بود.

به‌کمک چراغ‌های سقفی، فضای داخل سالن‌ها بزرگ‌تر دیده خواهد‌شد و بدین ترتیب دیگر جای نگرانی در رابطه با فضای کوچک برخی از آمفی‌تئاترها وجود نخواهد‌داشت.

مزایا و معایب

  • چراغ‌های سقفی جهت نورپردازی انواع سالن آمفی‌تئاتر مناسب خواهد‌بود.
  • امکان فراهم‌آوردن نور با تن رنگی گرم‌تر
  • مناسب جهت ایجاد فضایی دقیق با ساختاری تعیین‌شده
  • نصب و راه‌اندازی آن‌ها نیاز به مهارت و تجربه دارد.
  • انعطاف‌پذیری کم
  • نیاز‌به صرف هزینه بالا جهت خرید و نصب آن‌ها

نتیجه‌گیری

در‌نهایت بر‌اساس آنچه بیان شد، تاثیر نورپردازی در سالن آمفی تئاتر در حوزه‌های مختلفی قابل‌بررسی است. نورپردازی در ایجاد فضایی صمیمی و کاربردی تاثیرگذار است و چنانچه به‌درستی به آن توجه شود، فضایی دلنشین را برای حضار به ارمغان خواهد‌آورد.

با به‌کارگیری تجهیزات متنوع و توجه‌به عوامل تاثیرگذار بر نورپردازی در سالن آمفی تئاتر ، سالنی با طراحی منحصر‌به‌فرد خواهید‌داشت که به راحتی از ذهن کسی پاک نمی‌شود.

3 پاسخ
  1. cma گفته:

    این مقاله عالی و بسیار جالب بود من به شخصه در مسیر جستجو برای مبلمان سینمایی تا به حال به موضوع برق و نور و صدای سالن دقت نکرده بودم. بسیار مفید بود. . . ممنون

    پاسخ
  2. Shima گفته:

    ممنون از توضیحات کامل و جامعی که در این مقاله
    بسیار جالب بود

    پاسخ
  3. Shima گفته:

    ممنون از توضیحات جامع و کاملی که در این مقاله بیان شده
    بسیار جالب بود

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

تمامی حقوق این سایت متعلق به گروه صنعتی اورنگ گستر سریر آسیا می باشد.